KAMIENKA: V obci odštartovali Festival folklóru Rusínov-Ukrajincov Slovenska

31.05.2008 Stará Ľubovňa

Kamienka/Stará Ľubovňa 31. mája (TASR) - V obci Kamienka v okrese Stará Ľubovňa odštartovali dnes 43. ročník Festivalu folklóru Rusínov-Ukrajincov Slovenska.
Dovedna 25 folklórnych skupín s vyše 400 účinkujúcimi sa predstaví v rámci programov, ktoré vyvrcholia nedeľným galakoncertom. \"Zámerom usporiadateľov je šíriť folklór uvedených národností medzi mladé generácie, \" uviedol pre TASR starosta obce Mikuláš Mýtnik. Dodal, že v prvý deň slávností sa predstavia domáce dedinské súbory, víťazi posledného ročníka Makovická struna, užhorodský detský súbor Pramienky Karpát a iné. Okrem domácich folklórnych súborov vystúpia aj folkloristi z Ukrajiny a Poľska. Podľa starostu uvedený festival v Kamienke, v ktorej žije 1400 obyvateľov - zväčša Rusínov, každoročne navštívi vyše 3000 návštevníkov a milovníkov ľudových tradícií. Podujatie pripravila tamojšia samospráva v spolupráci so Zväzom Rusínov-Ukrajincov Slovenska (ZRUS).
\"Každoročným vyvrcholením činnosti (ZRUS) a súborov ľudovej umeleckej tvorivosti sú Slávnosti kultúry Rusínov-Ukrajincov Slovenska. V tomto roku to bude 54. ročník, ktorý sa uskutoční 20. až 22. júna vo Svidníku, \" povedal podpredseda Ústrednej rady ZRUS Pavel Bogdan. Každoročne ich navštívi vyše 5000 milovníkov folklóru.
 

Vyberte región